Grupa: Administrator
Posty: 2686 #58855 Od: 2008-2-14
| Składniki: 20 dag mięsa mielonego sucha bułka bułka tarta mąka marchew pietruszka pieprz, sól Wykonanie: Do mięsa dodać sól i pieprz do smaku (można użyć przyprawy do mięsa mielonego np. Knorra) i rozrobić z namoczoną wcześniej suchą bułką. Namoczyć ręce w wodzie i formować z mięsa kulki o średnicy mniej więcej 5 cm. Obtoczyć kulki w bułce tartej, wrzucić na gotującą wodę (wody użyć tylko tyle, by klopsiki były zakryte) i ugotować. Rozrobić zimną wodę z mąką, dodać do wody z klopsikami (mieszać wodę, by nie zrobiły się kluski z mąki) tak, by ją zagęścić. Wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchew i pietruszkę. Można też tuż przed wyłączeniem do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami polanymi sosem.Smacznego źródło:int |