Grupa: Administrator
Posty: 2686 #122945 Od: 2008-2-14
| Składnik chemiczny występujący w selerze i zielonej papryce może osłabić objawy schorzeń mózgu takich jak choroba Alzheimera. Już wcześniej było wiadomo, że luteolina ma właściwości moczopędne, ochronne dla wątroby, zmniejszające stężenie cholesterolu i lipidów w surowicy krwi oraz przeciwalergiczne. Nie jest też nowością informacja o przeciwzapalnym działaniu tej substancji. Teraz pojawiła się jednak nadzieja na wykorzystanie tych efektów w leczeniu chorób mózgu.
Naukowcy z amerykańskiego University of Illinois obserwowali działanie luteoliny na mózg myszy. Okazało się, że zmniejsza ona stany zapalne wywoływane przez toksyny pochodzenia bakteryjnego oraz blokuje reakcje komórek, w normalnych warunkach prowadzące do powstania stanu zapalnego. Badacze przypuszczają, że w odpowiednich dawkach luteolina może być stosowana do leczenia pacjentów ze stanami zapalnymi mózgu występującymi przy takich chorobach jak alzheimer czy choroba Creutzfeldta-Jacoba. Źródło : ROL |