Grupa: Użytkownik
Posty: 238 #148672 Od: 2008-3-13
| Wypiekane w temperaturze około 250oC pieczywo z mąki i wody na drożdżach lub na zakwasie. W wielu krajach świata, zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu wyrabia się go i spożywa w postaci płaskich placków, podobnych do wyrabianych niegdyś w Polsce podpłomyków.
Pierwszy chleb powstał najprawdopodobniej z nasion dzikich traw, jeszcze na długo zanim zaczęto uprawiać pszenicę. Pierwszy chleb pszenny upieczono około 9 000 lat temu. Pszenicę młócono wówczas kijami, aby oddzielić ziarno, które mielono później na mąkę, na dużym płaskim kamieniu, używając do tego mniejszego kamienia rozcierającego - prymitywnych żaren. Z mąki tej wyrabiano przaśny, a nie kwaszony chleb. Wypiekano go na silnie rozgrzanych kamieniach albo w popiele. W ten sposób powstawały wysuszone, płaskie placki, w dodatku brudne. Zaczęto więc używać do pieczenia glinianych garnków, które z czasem przekształciły się w specjalne piece z bocznymi otworami przez które wkładano i wyjmowano chleb. Starożytni Grecy i Egipcjanie przygotowywali już placki chlebowe na zakwasie, który powodował samorzutną fermentację, przez co chleb stawał się pulchny, porowaty i zyskiwał na smaku. Nadal jednak miał kształt płaskich placków. Najstarszy chleb jaki odnaleziono pochodzi z Krety (zasiedlonej około 7000 lat p.n.e.). Wykorzystując datowanie węglem radioaktywnym C14 określono jego wiek na 6100 lat - margines błędu to 180 lat. W średniowieczu placki wyparł już chleb zakwaszony, sporządzany z pszenicy i żyta. Następny etap wypieku łączył się ze swoistą rewolucją - do chleba zaczęto dodawać drożdży. W piekarniach kupowano już pieczywo delikatne, białe, lekkie. Jedynie na wsi, gdzie do domów zaglądała bieda, wypiekano ciemne razowce.
Krojenie chleba przeznaczonego do sprzedaży na kromki było pomysłem Ottona Fredericka Rohweddera, właściciela sklepu jubilerskiego, który prace nad maszyną krojącą rozpoczął już w w roku 1912. Kiedy dowiedział się od lekarza, że został mu tylko rok życia, zaniechał prac. Po dziesięciu latach, wciąż żywy, powrócił do pomysłu. Po kilku próbach które miały zapobiec rozpadaniu się pokrojonego pieczywa skończyło się na opracowaniu maszyny która kroiła chleb, a następnie szczelnie go owijała. Pokrojone, gotowe do podawania kromki pojawiły się po raz pierwszy w maju 1928 roku w piekarni Battle Creek w Michigan. Już w 1933 roku, chleb krojony stanowił prawie 80% wszystkich bochenków sprzedawanych w USA. |