

Grupa: Administrator 
Posty: 2686 #107490 Od: 2008-2-14
Ilość edycji wpisu: 1 | Przygotowanie: 15-20 minut
Smażenie: kilka minut
Duszenie: do godzinki
Trudność: łatwe
Składniki
• 4 kotleciki schabowe bez kości • 25 dag pieczarek • 10 dag sera żółtego • 4 ząbki czosnku • 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy) • pół szklanki gęstej śmietany • mąka • kilka łyżek oleju • sól, pieprz • posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek)
Etapy przygotowania
1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy.
2. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem.
4. Podajemy schab z ziemniakami, ryżem, posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego !
źródło kuchnia.onet.pl |