

Grupa: Administrator 
Posty: 2935 #75335 Od: 2008-2-14
| Oto przepis na zupę czosnkową:
- bulion warzywny - odrobina oleju - mnóstwo czosnku - pokrojona czerstwa bulka lub 2 kromki lekko czerstwego chleba (pszenno-żytni) - 1-2 jajka
Na oleju chwilkę podgrzać czosnek, by chwycił jego aromat, przełożyć to do bulionu, dodać pieczywo, przyprawy.
Pieczywo rozpuści się i świetnie zagęsci zupę. Nie trzeba mąki. Ciekawy daje efekt.
Na samym końcu można dodać też dobrze rozbełtane jajko(lub 2), po czym od razu ściągnąć zupe z gazu, by jajka nie ścięły się, można nawet zmiksować. Jajka dodają zupie aksamitności.
Można też zetrzec troche żółtego sera.
W taki sam sposób można zrobić zupę cebulową, tyle ze cebulkę zeszklić na oleju. Ale reszta ta sama. _________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |