Grupa: Administrator
Posty: 2935 #80118 Od: 2008-2-14
| Gdy mamy kawałek mięsa, który nie bardzo nadaje się na kotlety czy do upieczenia – wtedy najprościej pokroić go na kawałeczki i zrobić gulasz.
Praktycznie na gulasz nadaje się każde mięso, nawet drobiowe.
Ja robię gulasz z ziemniakami – dzięki którym ma on ciekawszy smak i konsystencję.
Najpierw kroję mięso na kawałki o średnicy nie większej niż 3 cm i obsypuję przyprawami: może być vegetta, do tego troszkę tymianku, znacznie więcej majeranku, sproszkowaną paprykę, szczyptę cynamonu, minimalną ilość drobno posiekanego czosnku i drobno posiekana cebulę.
Mieszam kawałki mięsa z tymi składnikami i pozostawiam co najmniej na godzinę – można też i na cała noc.
Na głęboką patelnię lub do rondla wlewam olej lub smalec i na dobrze rozgrzanym tłuszczu przesmażam kawałki mięsa tak, aby się ładnie przyrumieniły.
Następnie wsypuję pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej obsmażam, na dużym ogniu, mieszając, aby mięso i ziemniaki nie przywarły do patelni.
Gdy ziemniaki też już są podrumienione, wlewam bulion lub zimną wodę w takiej ilości, żeby przykryła składniki i czekam aż zawrze.
Wtedy zmniejszam ogień, przykrywam patelnię pokrywką i pozostawiam na ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Wspaniale smakuje z pieczywem i na przykład z kiszonym ogórkiem. _________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |