

Grupa: Administrator 
Posty: 2935 #75345 Od: 2008-2-14
| Szybka, bo bez drożdży, czekania i wygniatania.
Przepis był wymyślany na szybko przy użyciu przepisu na ciasto i modyfikacji. Ilości składników najlepiej dopasowywać "na oko" (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Proszę się nie śmiać z mojej nieprecyzyjnej formy przepisu (IMG:style_emoticons/default/oczko.gif)
Blachę oblewamy oliwą z oliwek (moja była 36x25 cm)
Ciasto: 3 szklani mąki (ja dałem prawie 4 i wyszło grube ciasto) troszkę soli (może być bez) 5 jajek (albo mniej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia trochę masła/margaryny (z 1-2 czuabate łyżki) trochę wody, żeby ciasto było klejącą, ciągnącą papką, a nie wiórami (szklanka-dwie - miksować i dolewać na oko)
Miksujemy wszystko razem i wykładamy na blachę. Smarujemy GRUBO koncentratem (ja dałem słodki Dawtona, występuje też jako marketowe np. Tomatino z Biedry) Posypujemu bazylią i oregano, troszkę chili i pieprzu, można też dodać granulowanego czosnku. Na wierzchu kładziemy - pokrojoną cebulę (conajmniej 2 średnie) - pokrojoną paprykę dowolnego koloru (conajmniej jedną całą) - kilka pokrojonych ząbków czosnku - pokrojone pieczarki w takiej ilości, żeby dobrze pokryły całość - starty ser żółty tak jak pieczarki (im więcej, tym lepiej) Można jeszcze na wierzchu posmarować koncentratem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy.
_________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |