Grupa: Administrator
Posty: 2935 #80120 Od: 2008-2-14
| Udka i pałki kurczaka najpierw moczymy w mleku, po godzinie wyjmujemy, osuszamy, solimy i pieprzymy – można użyć do przyprawienia ziół, które lubimy, ja na przykład bardzo chętnie do każdego kurczaka dodaję curry.
Robimy ciasto: 20 dkg mąki łączę z dwoma żółtkami, 2 łyżkami oleju, i dodaję wody, aby ciasto nie było za gęste, na koniec łączę z ubitą z białek pianą – ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany – można wsypać szczyptę curry, które nada ciastu ciekawy aromat i piękny złoty kolor.
Rozgrzewamy w rondlu lub wysokiej patelni tyle tłuszczu, aby kurczak był w nim zanurzony przynajmniej do połowy – nazywa się to smażenie w głębokim tłuszczu.
Przed obtoczeniem kawałków kurczaka w cieście obsypuje je mąką (aby ciasto w czasie smażenia nie spływało) i wkładamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na złoto z obydwu stron. _________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |