Grupa: Administrator
Posty: 2935 #80127 Od: 2008-2-14
| Kurkuma jest bardzo ciekawą przyprawą – smak i zapach ma bardzo delikatny, wyczuwalny tylko dla wysublimowanych podniebień, a potrawie daje piękny złoty kolor, . Kurkuma ma właściwości zdrowotne, wspaniale działa na wątrobę i woreczek żółciowy – wiele mikstur robionych jest właśnie na bazie kurkumy.
Zatem ryba ugotowana w sosie z kurkumy jest niewątpliwie daniem zdrowym a nawet dietetycznym.
Najpierw rybę morską sprawiamy, dzielimy na dzwonka, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy kurkumą, zostawiamy na godzinę.
Jeśli kupiliśmy cała rybę, to radzę z głowy i płetw ugotować rosół, który wykorzystamy do zrobienia sosu.
W rondelku dusimy na maśle pokrojoną w paseczki pietruszkę, którą posypujemy zmielonym kminkiem.
Pietruszkę zalewamy rosołem z ryby lub szklanką bulionu i dosypujemy sporą ilość kurkumy oraz mielonego kminku, zagęszczamy kwaśną śmietaną.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy dzwonka ryby i na średnim ogniu gotujemy 15 minut. _________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |