| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI | |
| | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:07:41 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #69402 Od: 2008-2-14
| Składniki:
2 szkl. wody 1 1/2 szkl. mąki 2 jaja Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i gdy gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę.
Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (przy pomocy kuchennego pędzelka) lub skórką od słoniny. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz.
Naleśniki zawijamy razem z nadzieniem i smażymy na patelni lub podgrzewamy w piekarniku.
Naleśniki o nadzieniu innym niż słodkie możemy przed smażeniem panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Naleśniki można zajadać również bez podgrzewania z nadzieniem do jedzenia na zimno (np. bitą śmietaną i owocami).
źródło:int | | | Electra | 22.12.2024 14:44:04 |
|
| | | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:08:40 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #69405 Od: 2008-2-14
| ZIOŁOWE NALEŚNIKI
Zielone ziołowe naleśniki będą wyśmienicie smakować z pikantnym nadzieniem z białego sera lub z pomidorowym nadzieniem z rybą.
Składniki: 1 l mleka 20 dkg mąki 3 jajka szczypta soli pęczek natki pietruszki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju Mleko, mąkę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi około 15 placków.
źródło:int | | | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:09:38 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #69409 Od: 2008-2-14
| NALEŚNIKI Z MIĘSEM I FASOLĄ
Pikantne naleśniki na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy Miksujemy razem jajka, mleko, wodę, mąkę i oliwę. Dzięki dodaniu oliwy nie będzie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni do smażenia. Gotowe placki naleśnikowe układamy na płaskim talerzu, żeby wystygły.
Składniki na farsz:
1/2 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 2 cebule 2 łodygi selera naciowego zielona papryka 3 pieczarki 3 łyżki koncentratu pomidorowego masło do smażenia do smaku: sól, tymianek, oregano, pieprz, kminek i chili Kroimy drobno cebulę, seler, pieczarki i paprykę. Masło rozpuszczamy na patelni i na gorące wsypujemy pokrojone warzywa. Na drugiej patelni podsmażamy mięso, zlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem około godziny.
Kiedy farsz przestygnie, nakładamy go na placki naleśnikowe, zawijamy i smażymy lub zapiekamy w piekarniku.
źródło:int | | | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:10:38 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #69410 Od: 2008-2-14
| NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Składniki na ciasto:
jajko 5 łyżek mąki 1/2 szklanki wody sól do smaku łyżka oliwy Jajko rozbijamy porządnie i dodajemy kolejno wodę mąkę i sól oraz oliwę. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję możemy smażyć placki naleśnikowe. Dzięki oliwie w cieście nie musimy dodatkowo natłuszczać patelni.
Składniki na farsz:
garść szpinaku (poza sezonem można użyć mrożonego) 15 dkg białego sera jajko sól do smaku Szpinak wrzucamy do wrzącej wody i po chwili odsączamy. Rozdrabniamy go na małe cząstki i ucieramy z białym serem i jajkiem. Doprawiamy do smaku.
Składniki dodawane do pieczenia:
4 łyżki mleka garść parmezanu pomidor Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy mlekiem, posypujemy parmezanem, a na wierzch układamy kilka plastrów pomidora. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut.
źródło;int | | | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:11:49 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #69413 Od: 2008-2-14
| NALEŚNIKI MAŚLANE Z JABŁKAMI
Przepis na około 7 grubych naleśników.
Składniki:
25 dag mąki 2 jajka 500 ml maślanki 125 ml wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki cynamonu 3 jabłka Jajka, maślankę, wodę, cukier, szczyptę soli i cynamon dokładnie razem mieszamy. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników i mieszamy do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy (najlepiej mechanicznie). Gotowe ciasto odstawiamy na min 30 min do lodówki.
Jabłka obieramy i kropimy na średniej wielkości plasterki i dodajemy do ciasta. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki.
Można je posmarować dżemem albo jeść same. Zawsze smakują wyśmienicie :-)
źródło;int | | | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:12:45 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #69415 Od: 2008-2-14
| PIKANTNE NALEŚNIKI
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki 5 dag otrąb 0,5 l piwa (chyba, że ktoś lubi delikatne to polecam mleko) 2 jajka 2-3 łyżki oleju Nadzienie:
20 dag startego żółtego sera 13 frankfurterek albo innych kiełbasek 2 cebule (zeszklone na tłuszczu) szklanka keczupu szczypta soli można również dodać: kukurydzę, paprykę pieczarki, porę, zamiast parówek wędzoną makrelę i właściwie wszystko inne co jest w lodówce i na co ma się ochotę Do mąki dodać piwo, jajka, sól, otręby i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki (aby otręby miały możliwość napęcznienia). Następnie smażyć naleśniki, ale patelnię natłuścić tylko przed pierwszym naleśnikiem, a potem już nie trzeba, bo olej mamy w cieście. Usmażone naleśniki smarować keczupem, na to nakładać starty żółty ser, cebulę i frankfurterki. Zawijać i jeszcze raz obsmażać na patelni albo zapiekać około 15 minut w piekarniku w żaroodpornym naczyniu. SMACZNEGO!!!
źródło;int | | | Electra | 22.12.2024 14:44:04 |
|
|
| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|