| <<<Strona: 2 / 2 strony: 1[2] |
Wielkanocne przysmaki | |
| | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:05:19 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #66914 Od: 2008-2-14
| Mazurek wielkanocny
Składniki
• CIASTO • 2 i pół szklanki mąki krupczatki • 3/4 szklanki cukru • 250 g margaryny Kasia • 4 żółtka • 4 łyżki mleka • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • kilka kropli aromatu migdałowego • MASA • puszka mleka skondensowanego słodzonego • powidła śliwkowe lub dżem niskosłodzony • 100 g orzechów włoskich • DO DEKORACJI • płatki migdałowe
Etapy przygotowania
1. Z tej ilości składników wychodzą dwa mazurki upieczone w tortownicy. Najpierw należy ugotować puszkę mleka. Puszka powinna być całkowicie zakryta wodą i musi się gotować na małym ogniu ok. trzy godziny. Mleko przed otwarciem należy dobrze wystudzić. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem, posiekać z margaryną, dodać mleko, żółtka i aromat, a potem szybko zagnieść ciasto. 3. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, następnie wylepić nim natłuszczoną formę tortownicy, formując niewysoki brzeg. Ciasto piec w 200 stopiniach ok. 25 minut. 4. Upieczone ciasto posmarować cienko powidłami, posypać pokrojonymi orzechami, posmarować masą z puszki, a na koniec posypać płatkami migdałów. | | | Electra | 02.12.2024 06:33:02 |
|
| | | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:07:34 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #66916 Od: 2008-2-14
| Kokosowe cudo
Składniki na 25 porcji
• 20 dag mąki krupczatki • 20 dag masła • 1 duże lub 2 małe jajka • 5 dag cukru pudru • pół łyżeczki proszku • kokosowa beza: • 7 białek • 1 opakowanie cukru wanilinowego • 20 dag cukru pudru • 20 dag kokosu
Etapy przygotowania
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i wszystko dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, tak by się dokładnie połączyło. Dużą prostokątną blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na dno i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. 2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, stopniowo dodawać 20 dag cukru pudru, a na koniec wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na ciasto i wysuszyć przez około godzinę w 120 stopniach C. 3. Na wierch można zrobić polewę czekoladową i udekorować ciasto fantazyjnymi „esami – floresami” Smacznego!!!
Wszystkie przepisy pochodzą z int. | | | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:09:23 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #66917 Od: 2008-2-14
| PĄCZKI - TZW. DONUTY
Składniki
• 250 g mąki • 250 ml. ciepłego mleka • 20 g miękkiego masła • 80 g cukru • 1 jajko • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 proszek do pieczenia • szczypta soli • olej do smażenia • cukier puder do posypania lub jak kto woli: lukier, polewa
Etapy przygotowania
1. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszać. Ja to robię w malakserze. 2. Wyciskarką do donutów nakładać pączki na rozgrzany tłuszcz. Jak ktoś nie ma takiego urządzonka to można kłaść łyżką (wtedy będą miały klasyczny kształt) 3. Usmażone układac na ręcznik papierowy, celem odsączenia tłuszczu. 4. Posypać cukrem pudrem. Ja osobićie wolę maczane w lukrze i obtaczane w kokosie (jak na zdjęciu). LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru, kilka kropli mleka, kropla soku z cytryny. Wymieszać i już! SMACZNEGO!!!!!! | | | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:12:05 |
Grupa: Administrator
Posty: 2686 #66918 Od: 2008-2-14
| Pascha
Składniki
• 2 l mleka • 1/4 l kwaśnej gęstej śmietany • 25 dag masła • 6 żółtek • szklanka cukru pudru • 3 cukry waniliowe • olejek waniliowy • bakalie • kakao • biszkopty
Etapy przygotowania
1. Mleko wymieszać ze śmietaną, żółtkami oraz cukrem waniliowym, po czym zagotować. Powstały twarożek odcedzić, ostudzić. 2. Utrzeć masło z cukrem pudrem i twarożkiem, dodając bakalie oraz olejek waniliowy. 3. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wyłożyć na biszkopty wcześniej ułożone na dnie tortownicy. 4. Na ciemną masę wyłożyć masę jasną. Paschę dobrze schłodzić, a po wyjęciu z tortownicy całą oblać kakaową polewą. | | | biel | 05.04.2012 10:06:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 328 #912291 Od: 2008-12-28
| Pascha wielkanocna II
Składniki: 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty) 3 żółtka 150g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 130ml słodkiej śmietany 30- 36% 130g masła 50g migdałów 50g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania: Twaróg zmielić dwukrotnie. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 min. Masa powinna trochę zgęstnieć. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godz. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania. Smacznego. Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ FILMY » DARMOWA REJESTRACJA
| | | biel | 05.04.2012 10:16:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 328 #912297 Od: 2008-12-28
Ilość edycji wpisu: 1 | Sernik waniliowy z truskawkami
http://vimeo.com/11334495
Najważniejsze uwagi:
Wszystkie składniki na sernik należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i ocieplić do temperatury pokojowej - to bardzo ważne, masa serowa będzie stabilnie się piekła, nie będzie się podnosić i sernik nie popęka! Ser i jajka miksujemy na małych-średnich obrotach i krótko, tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać masy. Sernik początkowo pieczemy w temperaturze 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Zamiast ekstraktu i ziarenek wanilii, można użyć 2 łyżeczki startej skorki z cytryny. Otrzymamy wówczas klasyczny sernik o delikatnym cytrynowym posmaku. Można też dodać startą skórkę z pomarańczy lub wmieszać do masy drobno posiekaną kandyzowaną lub smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki. Sernik nie posiada spodu, ale można go zrobić (z ciasta kruchego lub ciasteczek). Sernik po ostudzeniu należy wstawić na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.
Masa serowa: • 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese • 200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej - 1,5 szklanki) • 3 łyżki mąki pszennej • 5 jajek • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej) • aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wierzch: • 250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18% • 3 łyżki drobnego cukru Dodatki: • truskawki i/lub sos truskawkowy
Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz tortownicy. Boki posmarować masłem.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy). Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z owocami lub sosem owocowym. Czytaj więcej w BLOGU.
Przepis na błyskawiczny sos truskawkowy: zmiksować garść truskawek z 3 łyżkami dżemu truskawkowego. Podgrzany w rondelku sos można też podawać do naleśników i lodów waniliowych.
UWAGA o SERZE:
* W zależności od tego jakiego użyjemy sera, jaką będzie miał konsystencję, gęstość i zawartość tłuszczu, taki otrzymamy sernik. Im ser będzie bardziej zwarty i tłusty, tym sernik będzie miał bardziej gęstą, „twarogową” konsystencję i będzie lepszy, smaczniejszy. Sernik z rzadszego i chudszego sera będzie miał bardziej „piankową” konsystencję, lżejszą i deserową, będzie też potrzebował dłuższego czasu pieczenia. Ewentualnie do takiego chudego sera można np. dodać w proporcjach pół na pół sera mascarpone.
Do tego sernika można użyć klasycznego twarogu tłustego (takiego kupionego na wagę), zmielonego dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa lub utartego w makutrze. Trzeba tylko nadać mu smak i konsystencję sera śmietankowego. Należy więc zmielić go razem ze 100 g masła. Jeśli twaróg jest bardzo suchy i nieśmietankowy można wymieszać go z gęstą śmietaną 18% lub 30% (maksymalnie 200 g, ilość zależy od tego jak suchy i zbity jest twaróg).
Dobre są też twarożki śmietankowe półtłuste „w kostkach” po 250 g lub też wszelkiego rodzaju twarożki „babuni” również paczkowane np. w opakowaniach foliowych, okrągłych. Trzeba je koniecznie zmielić w maszynce do mięsa bo mają grudkowatą konsystencję. Dobrze jest patrzeć na zawartość tłuszczu w serach, im więcej tym lepiej. 4% tłuszczu to zdecydowanie za mało na dobry sernik. Dlatego można dodać do nich np. ser mascarpone. | | | biel | 05.04.2012 10:21:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 328 #912322 Od: 2008-12-28
| Wielkanocny Sernik Szafranowy
Składniki: Kruchy spód ucierany:
• 150 g miękkiego masła • 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru • 150 g mąki pszennej • 75 g mąki ryżowej *
* Mąkę ryżową można dostać np. w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych (np. na działach z żywnością BIO), w sklepach ze zdrową żywnością, żywnością orientalną, w delikatesach (np. Almie). Mąkę ryżową można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Masa serowa:
• szczypta nitek szafranu (około 30 nitek lub do smaku) • 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego) • 1 kg twarogu sernikowego Piątnicy w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego). • 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
Przygotowanie:
Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na dno szczelnej formy o podanych wyżej wymiarach położyć krążek z papieru do pieczenia.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy (mniej więcej do 2/3 wysokości). Ciasto będzie się rwać, ale można je doklejać palcami. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podnieść temperaturę w piekarniku do 175 stopni.
Masa serowa: Szafran umieścić w moździerzu i rozetrzeć (można pozostawić kilka nitek w większych kawałeczkach). Dokładnie wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka skondensowanego.
Twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym szafranem. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
Masę wyłożyć na upieczony spód i wstawić do piekarnika (dla bezpieczeństwa pod formę podłożyć kawałek papieru do pieczenia). Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu. Sernik można piec z blaszką wypełnioną wodą ustawioną na dolnej półce piekarnika, jak przy tym serniku (unikniemy wówczas pęknięć). | | | biel | 05.04.2012 10:24:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 328 #912325 Od: 2008-12-28
| Ciasto migdałowe z pomarańczą
Składniki: Spód:
• 50 g mąki pszennej • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 250 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych, zmielonych na proszek • 200 g cukru • 250 g miękkiego masła • 1 pełna łyżka startej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa, zewnętrzna część) • 4 jajka
Wierzch:
• 50 g białej czekolady, roztopionej • 3 łyżki śmietanki kremowej 30% • 50 g płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni
Przygotowanie:
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać przez sito. Migdały zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką oraz z cukrem. Do misy miksera włożyć miękkie masło i skórkę z pomarańczy. Miksować przez 1 minutę, następnie dodawać po jednym jajku, miksując do całkowitego połączenia się składników po każdym dodanym jajku (miksowałam przez około 3 minuty po każdym jajku). Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, zmiksować. Dodać drugą połowę i zmiksować na jednolitą masę. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić ciasto w formie do całkowitego ostudzenia. Czekoladę roztopić i wymieszać ze śmietanką kremową. Rozsmarować na cieście, posypać zrumienionymi migdałami. | | | biel | 05.04.2012 10:28:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 328 #912326 Od: 2008-12-28
| Kaczka w pomarańczach
Składniki, 4 porcje: • 1 kaczka o wadze 2,5 kg*, sprawiona, bez podrobów, może być mrożona • 5 łyżek sosu rybnego • około 1/2 łyżki soli morskiej • 1/2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu • 50 g imbiru, obranego i drobno startego • 1 łyżeczka płatków chili (lub chili w proszku lub pieprzu cayenne) • 5 gwiazdek anyżu • 2 świeże pomarańcze + ewentualnie dodatkowa do dekoracji • 1 gałązka trawy cytrynowej (można pominąć jeśli mamy problem z kupieniem, choć przed świętami jest w wielu sklepach) • 1 szklanka soku pomarańczowego
* jeśli kaczka waży więcej lub mniej należy dostosować czas pieczenia i ewentualnie ilość niektórych składników np. soli, imbiru
Dodatki: • sos z suszonymi śliwkami (przepis poniżej) • ryż z tartym jabłkiem (przepis poniżej) • opcjonalnie - sałatka ze świeżego ogórka
Przygotowanie: Kaczkę mrożoną rozmrozić, przez noc w lodówce lub szybciej w gorącej wodzie jeśli jest zapakowana w worek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W czasie gdy pieczemy kaczkę można przygotować dodatki.
Kaczkę osuszyć, skórkę na piersiach ponacinać nożem, polać sosem rybnym (2 łyżki wlać do środka, 3 na wierzch), nasmarować solą, pieprzem, tartym imbirem, płatkami chili. Do środka włożyć pokrojoną na cząstki 1 pomarańczę (razem ze skórką), anyż oraz wcisnąć gałązkę trawy cytrynowej. Kaczkę ułożyć na kratce w brytfance, piersiami do góry (ponacinaną skórką do góry), osłonić skrzydełka kawałkiem folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Kaczkę wyjąć, nie wyłączać piekarnika. Zdjąć kaczkę z kratki (można np. włożyć gumowe rękawice), zlać cały wytopiony tłuszcz wraz z szumowinami do rondelka. Ułożyć kaczkę z powrotem w brytfance, na kratce, zdjąć folię ze skrzydełek, do blaszki wlać sok pomarańczowy i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 1 godzinę. W tym czasie kaczkę polewać (3 razy) powstałym w brytfance sokiem + kilkoma łyżkami zlanego do rondelka tłuszczu (klarownego, bez szumowin).
Po dwóch godzinach pieczenia kaczkę wyjąć (nie wyłączać piekarnika), zdjąć z kratki i włożyć z powrotem do blaszki układając kaczkę bezpośrednio w formie. Znów polać jak poprzednio, do brytfanki włożyć cząstki świeżej pomarańczy, wstawić z powrotem do piekarnika piec przez 1 godzinę. Gdy wierzch kaczki będzie już dobrze zrumieniony można położyć na wierzchu kawałek folii aluminiowej.
W 3 godzinie pieczenia również polewać kaczkę 3 - 4 razy sokiem z brytfanki + kilkoma łyżkami wytopionego klarownego tłuszczu.
Dodać jeszcze 20 - 25 minut pieczenia. Resztę tłuszczu można wykorzystać do podsmażenia ziemniaków. Kaczkę wyjąć z piekarnika i ułożyć na półmisku, odstawić na 10 minut aby mięso odpoczęło, obłożyć pieczonymi pomarańczami i/lub świeżymi, polać sosem z brytfanki, podawać. Kaczkę pociąć specjalnymi nożycami do drobiu, podawać z ryżem i sosem z suszonych śliwek, ewentualnie z sałatką z ogórka.
Sos z suszonymi śliwkami:
• 1 szklanka suszonych śliwek • 1 szklanka sake (lub białego wina lub 1/2 szklanki i 1/2 szklanki soku pomarańczowego) • 50 g cukru • 50 g wody • 2 łyżki powideł śliwkowych • 1 łyżka startego świeżego imbiru • 1/2 gwiazdki anyżu • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki kakao • sok z 1/2 cytryny
Śliwki zalać sake i odstawić (na godzinę lub dłużej jeśli mamy czas). Dodać wodę i cukier, zagotować. Dodać powidła śliwkowe, starty imbir, anyż, sok pomarańczowy. Gotować przez około 10 minut aż śliwki zmiękną a sos trochę zgęstnieje. Na koniec rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i kakao w 1 łyżce zimnej wody, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Dodać sok z cytryny. Sos powinien być odpowiednio gęsty.
Ryż z tartym jabłkiem: • 200 g ryżu (np. do sushi) • 1/2 jabłka • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Ryż ugotować jak na opakowaniu, doprawić solą w razie potrzeby. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało i dodać do ryżu razem ze szczypiorkiem, wymieszać.
| | | Electra | 02.12.2024 06:33:02 |
|
|
| <<<Strona: 2 / 2 strony: 1[2] |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|