  | Strona: 1 / 2>>>    strony: [1]2 |  
 
 Wielkanocne przysmaki |   |  
 |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:11:01   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66879 Od: 2008-2-14
  | 	 WIELKANOCNE PTASIE GNIAZDKA Jaja przepiórcze na bagietce z kiełkami 
  Składniki na 6 porcji
  •		18 jajeczek przepiórczych 		 •		1 mała makrela wędzona 		 •		2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy 		 •		1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 		 •		1 bagietka 		 •		kiełki lucerny, listki sałaty 		
  Etapy przygotowania
  1.				 Jajka przepiórcze obmyć i ugotować na twardo (ok 4 min) i obrać ze skorupek. 				 2.				 Makrelę obrać po czym zmielić i wymieszać z majonezem, musztardą i papryką. Bagietkę pokroić prostopadle na kromeczki grubości ok 2 cm. Smarować każdą kromkę masą, na środku układać jajeczka (2-3 w zależności od wielkości przekroju bagietki) a dookoła kiełki , które ładnie lepią się do pasty. Zamiast pasty mozna użyć np. majonezu z chrzanem. Gniazdka ułozyć na listkach sałaty.
   |  |   |   |  | Electra | 04.11.2025 05:01:52 |   
 
   | 
			
			
		  |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:13:08   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66881 Od: 2008-2-14
  | ZIELONE UFO-JAJA 
  
  Składniki na 4 porcje
  •		8 jaj ugotowanych na twardo 		 •		1 duże awokado (dojrzałe!!) 		 •		2 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy 		 •		sok z pół cytryny 		 •		pół szklanki drobno siekanych orzechów włoskich 		 •		sól i pieprz czarny do smaku 		 •		szczypiorek i kukurydza z puszki do dekoracji
  Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki (wzdłuż) i wyjmujemy do miseczki żółtka. Dodajemy dojrzały miąsz z 1 awokado - skrapiamy cytryną by nie sczerniał. rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy blenderem. Do masy dodajemy majonez, musztardę połowę orzechów i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Napełniamy połówki jaj masą , połowę jaja posypujemy orzechami, a na drugiej połówce robimy oczka z kukurydzy i czułki ze szczypiorku. Układamy na półmisku . Jest miłym i zdrowym akcentem świątecznego stołu szczególnie dla małych biesiadników. |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:15:06   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66882 Od: 2008-2-14
  | Jajka pysznie faszerowane
  
  Składniki
  •		10 jajek 		 •		1 opakowanie serka twarogowego cebulowego lub czosnkowego 		 •		10 dag szynki konserwowej 		 •		2-3 ogórki konserwowe 		 •		kilka rzodkiewek 		 •		1 mała cebula 		 •		2-3 kawałki papryki konserwowej 		 •		ewentualnie drobny szczypiorek 		 •		majonez "Babuni" 		 •		sól, pieprz 		 •		odrobina cukru 		 •		Do dekoracji: sałata i natka pietruszki 		
  Etapy przygotowania
  1.		Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przepołowić i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać serek twarogowy i wyrobić widelcem na gładką masę. 				 2.		Cebule bardzo drobno posiekać. Szynkę, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy jajecznej. Ponownie dokładnie wymieszać. Posiekać drobno szczypiorek. Połączyć z masą. Dodać kilka łyżek majonezu (około 2-3), sól, pieprz do smaku, oraz odrobinę cukru i ponownie dokładnie wymieszać. Schłodzić. 				 3.		Następnie układać łyżką w wydrążonych jajkach. Na koniec ułożyć jajka na półmisku, na liściach sałaty, udekorować "ślimaczkami" z majonezu i np. zieloną pietruszką. Smacznego!!! |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:16:59   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66884 Od: 2008-2-14
  | Wiosenny pasztecik jajeczno - pieczarkowy 
  
  Składniki
  •		10 jajek ugotowanych na twardo 		 •		25-30 dag pieczarek 		 •		duża cebula 		 •		4 łyżki groszku konserwowego z puszki 		 •		4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie) 		 •		pęczek posiekanego szczypiorku 		 •		2 jajka surowe 		 •		3/4 szklanki bułki tartej 		 •		4 łyżki gęstej śmietany 		 •		1-2 łyżki majonezu ("kielecki" lub "babuni") 		 •		sól, pieprz 		 •		kilka łyżek oleju do smażenia 		 •		tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki 		
  Etapy przygotowania
  1.				Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. 				 2.				Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 				 3.				Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. 				 4.				Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp... Smacznego ! |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:18:26   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66885 Od: 2008-2-14
  | Chrzanowa sałatka 
 
  
  Składniki na 4 porcje
  •		50 dag makaronu literki 		 •		20 dag łososia wędzonego 		 •		1 papryka żółta 		 •		1 papryka czerwona 		 •		2 łyż chrzanu ze słoiczka, 2 łyż majonezu 		 •		2 pomidory 		 •		sól, pieprz 		
  Etapy przygotowania
  1.		Warzywa drobno pokroić w kostkę. Makaron ugotować w/g przepisu. 				 2.		Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać chrzan i majonez oraz doprawić. Pyszna !!! |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:20:20   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66886 Od: 2008-2-14
  | 	 Wielkanocny żurek na śniadanie.
  Składniki na 2 porcje
  •		Barszcz biały tzw. żurek - kupiony w sklepie lub wykonany osobiście 		 •		różne rodzaje wędlin z lodówki - po kawałeczku 		 •		dwa jajka na twardo 		 •		korzeń chrzanu (umyty i obrany) 		   		   		
  Etapy przygotowania
  1.		Kroimy wędlinki w drobniutką kosteczkę , mieszamy je ze sobą w jednym naczyniu. Do głębokich talerzy wkładamy solidne porcje krajanki. 				 2.		Na wierzch kopczyka sypiemy pokrojone 1-jajko na twardo. Strugamy chrzan na tarce i też posypujemy kopczyk. 				 3.		Zagotowujemy żurek , jeszcze wrzący wlewamy na talerz. Podajemy z chlebem pszennym lub żytnim.Smacznego!!!
  |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:22:58   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66887 Od: 2008-2-14
  | Jajka w sosie andaluzyjskim
 
  
  Składniki
  •		5-7 jajek 		 •		czubata łyżka keczupu 		 •		szklanka majonezu 		 •		3 papryki czerwone marynowane 		 •		sól 		
  Etapy przygotowania
  1.		Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na połowę, ułożyć na półmisku, zalać sosem i ochłodzić. 				 2.		Przygotowanie sosu: majonez wymieszać z keczupem, dodać paprykę pokrojoną w krótkie, cienkie paseczki. |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:26:07   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66889 Od: 2008-2-14
  | Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym
 
  
  Składniki na 4 porcje: •		kurczak o wadze ok. 2 kg 		 •		sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 		 •		garść grubo posiekanej zielonej pietruszki 		 •		4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką 		 •		2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane 		 •		2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane 		 •		4 czerwone cebule, obrane 		 •		2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół 		 •		dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany 		 •		łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego 		 •		oliwa 		 •		2 łyżki cukru 		 •		6 łyżek octu balsamicznego 		
  Etapy przygotowania
  1.		Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości. 				 2.		Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku. 				 3.		Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze. Smacznego! |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:27:39   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66890 Od: 2008-2-14
  | 	 Roladki wołowe
  Składniki na 4 porcje
  •		50 dkg wołowiny zrazowej 		 •		20 dkg wędzonego boczku 		 •		2-3 cebule, 2-3 ogórki kiszone 		 •		20 dkg kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej 		 •		skórki z razowego chleba 		 •		musztarda,sól, pieprz,piwo lub wywar,tłuszcz do smażenia 		
  Etapy przygotowania
  1.		Wołowinę pokroić na plastry,zbić tłuczkiem i uformować owalne plastry.Posypać pieprzem i solą ,posmarować musztardą. 				 2.		Boczek pokroić w plastry.Kiełbasę,ogórki,skórki z chleba w słupki.Cebulę w piórka. 				 3.		Na przygotowane plastry mięsa układać boczek, cebulę,kiełbaskę,ogórki i skórki chleba.Całość zwijać w rulon,spiąć wykałaczką. 				 4.		Na rozgrzanej patelni obsmażać roladki.Gdy się zrumienią przełożyć do rondla,podlać piwem lub wywarem i dusić do miękkości.Pod koniec duszenia włożyć 1-2 kromki chleba razowego w celu zagęszczenia sosu.  |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:29:11   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66891 Od: 2008-2-14
  | Żur w chlebie 
 
  
  Składniki
  •		2 małe chlebki (12 cm średnicy) 		 •		0,5 l zakwasu 		 •		marchewka, seler, cebula 		 •		8 jajeczek przepiórczych 		 •		ziele angielskie, liść laurowy 		 •		2 suszone grzyby 		 •		sól, pieprz 		 •		białko jajka 		 •		0,25 l śmietany 		
  Etapy przygotowania
  1.		Pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby zalej 2 l wody i gotuj godzinę. Przecedź, dodaj zakwas, przetarty czosnek, pogotuj chwilę. Pod koniec wlej śmietanę, przypraw. 				 2.		Z chlebów odetnij wierzchy, wydrąż miąższ, środki posmaruj białkiem, zapiecz. Do tak przygotowanych chlebków wlej żur. Podawaj z jajami przepiórczymi na twardo. |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:31:17   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66895 Od: 2008-2-14
  | 	 Schab w sosie czosnkowo - serowym z pieczarkami 
 
   Składniki
  •		4 kotleciki schabowe bez kości 		 •		25 dag pieczarek 		 •		10 dag sera żółtego 		 •		4 ząbki czosnku 		 •		2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy) 		 •		pół szklanki gęstej śmietany 		 •		mąka 		 •		kilka łyżek oleju 		 •		sól, pieprz 		 •		posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek) 		
  Etapy przygotowania
  1.				Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy. 				 2.				W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku. 				 3.				Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem. 				 4.				Podajemy schab z ziemniakami, ryżem, posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego !
  |  |   |   |  | Electra | 04.11.2025 05:01:52 |   
 
   | 
			
			
		  |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:33:19   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66896 Od: 2008-2-14
  | Smażony schab z serem mimolette
  
  Składniki na 4 porcje
    		 •		6 grubszych plastrów schabu 		 •		6 plasterków sera Mimolette 		   		 •		przyprawy: 		   		 •		sól 		 •		pieprz cayenne 		 •		pieprz ziołowy 		 •		tymianek 		 •		rozmaryn 		   		   		
  Etapy przygotowania
  1.				Schab rozbijamy dość cienko. Przyprawiamy. Kładziemy na połówce schabu ser żółty i składamy schab na pół - mocno go dociskając. Nie bójmy się tego, że po bokach wystaje ser... potem, po usmażeniu kapitalnie to wygląda. 				 2.				Posypujemy z wierzchu mocno przyprawami. Obtaczamy w mące. Smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron na złotawy kolor. 				 3.				Podajemy gorące do ziemniaczków i surówek. Smacznego !!! |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:35:18   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66897 Od: 2008-2-14
  | Wyjątkowa polędwica wieprzowa
 
  
  Składniki na 4 porcje
  •		1 łyżka ziaren białego pieprzu 		 •		1 łyżka ziaren kolendry 		 •		4 1/2 łyżki mielonego cynamonu 		 •		2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 		 •		1 łyżeczka mielonych goździków 		 •		3 1/2 łyżki niesłodzonego kakao 		 •		4 łyżki soli morskiej, najlepiej szarej 		 •		2 polędwice wieprzowe (okolo 1/2 kg każda) 		 •		Oliwa z oliwek 		
  Etapy przygotowania
  1.		Oczywiście ten kto nie ma czasu, albo nie chce się bawić z przyprawami, może pominąć pierwszy etap przygotowań i użyć zmielonych już produktów. Ten kto ma czas i ochote najpierw musi wykonać mieszankę przypraw w bardziej pracochłonny sposób. Na rozgrzanej patelni trzeba prażyć ziarna białego pieprzu i kolendry aż do momentu kiedy zaczną pękać. Następnie dokładnie należy je zmielić, utłuc, rozdrobnić według sobie znanego sposobu i połączyć je z resztą przypraw włącznie z kakao i solą. 				 2.		Polędwice proszę oczyścić z kawałków tłuszczu i błony. Następnie dokładnie natrzyj mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Potrzebna nam będzie tylko część proszku, resztę można przechowywać do trzech miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 				 3.		Na dużej patelni rozgrzej oliwę i kiedy już jest naprawdę gorąca, wyłóż na nią kawałki mięsa i smaż z każdej strony aż do mocnego zbrązowienia (około 2 minuty z każdej możliwej strony). Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C piecz kawałki mięsa przez około 20-30 minut, albo do momentu aż będą zupełnie gotowe w środku. Odczekaj 10 minut zanim zaczniesz kroić polędwice na porcje. Danie jest naprawdę zaskakująco smaczne i robi wrażenie. Dobre jest podane z sałatą z cytrusowym winegretem. |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:37:37   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66898 Od: 2008-2-14
  | 	 Jajka marynowane "kolorowe"
   Składniki
  •		Proporcje na 6 jajek (3 czerwone i 3 żółte) 		
  Czerwone: 		 •		1 szkl. wywaru z buraków czerwonych, 2 liście laurowe, 		 •		5 goździków, 1 łyżka cukru, 100 ml czerwonego octu winnego 		 •		1 łyżeczka soli. 		
  Żółte: 		 •		1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka curry w proszku, 2 liście laurowe, 		 •		1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 5 goździków, 2 łyżki sosu sojowego, 		 •		1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 100 ml jasnego octu winnego 		
  Etapy przygotowania
  1.				Czerwone: gotujemy wywar z buraków lub używamy koncentratu barszczu, dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i po ostudzeniu wkładamy ugotowane jajka (również schłodzone), obrane ze skorupek na co najmniej 12 godzin. Żółte robimy identycznie, czyli do schłodzonego wywaru z 1/2 l wody i reszty składników wkładamy jajka bez skorupek na co najmniej 12 godzin. 				 	
  |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:40:02   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66899 Od: 2008-2-14
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | 	 Sałatka rybna
 
   Składniki na 4 porcje
  •		1/2 kapusty pekińskiej 		 •		1 puszka kukurydzy 		 •		20 oliwek czarnych 		 •		20 dag pieczarek 		 •		2 ogórki kiszone 		 •		majonez 		 •		sól, pieprz 		 •		łosoś wędzony ok 20 dag 		
  Etapy przygotowania
  1.		Ogórki, kapustę i pieczarki pokroić w paski. 				 2.		Wszystkie składniki warzywne wymieszać, dodać łososia, majonez i przyprawić. 				 3.		Schłodzić przed podaniem. Pycha
  |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:56:51   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66903 Od: 2008-2-14
  | Łopatka w sosie własnym
  
  Składniki na 8 porcji
  •		ok. 1 kg łopatki 		 •		2 marchewki 		 •		1 duża lub 2 mniejsze cebule 		 •		1 łyżka soli 		 •		0,5 łyżeczki pieprzu 		 •		2 łyzki oleju 		
  Etapy przygotowania
  1.		Marchew i cebulę posiekamy drobniutko i mieszamy ze solą, pieprzem i olejem. Powstałą masą dokładnie pokrywamy uprzednio wymyty i osuszony kawałek mięsa. Chowamy to do garnka, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. 				 2.		Po tym czasie przestawiamy garnek do piekarnika, ustawiamy na temperaturę 180 st. C i trzymamy tam 1,5 godziny, cały czas pod przykryciem. |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:58:25   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66904 Od: 2008-2-14
  | Babka czekoladowo-orzechowa
  Składniki na 10 porcji
  •		20 dag mąki 		 •		15 dag masła 		 •		15 dag orzechów laskowych 		 •		4 jaja 		 •		15 dag cukru 		 •		10 dag czekolady deserowej 		 •		2 łyżeczki cukru waniliowego 		 •		2 łyżeczki proszku do pieczenia 		 •		aromat rumowy 		
  Poncz: 		 •		3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 		 •		łyżka spirytusu lub rumu 		
  Do dekoracji: 		 •		gotowa polewa czekoladowa 		
  Etapy przygotowania
  1.		Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. 				 2.		Do mąki dodać proszek, miękki tłuszcz, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat, czekoladę i orzechy. 				 3.		Ciasto wyłożyć do formy na babkę. Piec 60 minut w temp. 170-180 st. C. 				 4.		Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol. 				 5.		Upieczone ciasto po 10 minutach nasączyć ponczem. 				 6.		Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami laskowymi. 				 |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:00:05   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66905 Od: 2008-2-14
  | 	 Mazurek migdałowy
 
  
  Składniki na 12 porcji
  •		10 dag migdałów 		 •		7 żółtek 		 •		1/2 szklanki cukru 		 •		4 białka 		 •		10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego 		 •		1/2 łyżeczki cynamonu 		 •		skórka otarta z pomarańczy 		 •		masło i cukier do blachy 		 •		migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji 		 •		gotowy lukier 		
  Etapy przygotowania
  1.		Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. 				 2.		Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać. 				 3.		Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. 				 4.		Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami. |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:01:41   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66906 Od: 2008-2-14
  | 	 Śmietanowiec
 
  
  Składniki
  •		1/2 l śmietany kremówki 		 •		1/4 szklanki mleka 		 •		łyżka cukru pudru 		 •		2 torebki cukru waniliowego 		 •		2 torebki cukru waniliowego 		 •		2 czubate łyżki żelatyny 		 •		3 galaretki (każda w innym kolorze) 		 •		puszka ananasów 		 •		bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp. 		
  Etapy przygotowania
  1.		Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie] rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę. 				 2.		Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy. 				 3.		Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać. 				 4.		Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.
 
  |  |   |   |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:03:19   |   
 
  
  Grupa: Administrator  
  Posty: 2686 #66908 Od: 2008-2-14
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | 	 Tort serowy
 
  	
 
  Składniki na 6 porcji
 
  Ciasto: 		 •		4 jajka 		 •		2 łyżki mąki 		 •		5 dag startych migdałów 		 •		4 łyżki cukru 		
  Masa: 		 •		20 dag zmielonego sera twarogowego 		 •		1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc. 		 •		3 łyżki cukru pudru 		 •		łyżeczka żelatyny 		 •		cukier waniliowy 		
  Do dekoracji: 		 •		puszka brzoskwiń 		 •		galaretka wiśniowa 		
  Etapy przygotowania
  1.		Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęsty krem. 				 2.		Dodaj mąkę i migdały. 				 3.		Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. 				 4.		Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź. 				 5.		Ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 				 6.		Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dokładnie wymieszaj z serem. 				 7.		Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, lekko podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą. 				 8.		Masę serową przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię. 				 9.		Brzoskwinie wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki, ułóż na wierzchu. 				 10.		Galaretkę przygotuj według przepisu, używając trochę mniej wody, by szybciej stężała. Gdy 				 11.		Tort schładzaj w lodówce przynajmniej 2 godziny. 				 |  |   |   |  | Electra | 04.11.2025 05:01:52 |   
 
   | 
			
			
		  |  
 
   | Strona: 1 / 2>>>    strony: [1]2 |  
 
 
 
 | Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |  
  
 
 |